MENU

Salut dental durant l’embaraç

Durant l’embaràs el teu cos experimenta molts canvis, sobretot hormonals, i pren rellevància la teva salut dental degut a l’augment de probabilitats de patir gingivitis o càries.

No totes les dones pateixen problemes bucodentals durant l’embaràs, però està demostrat que 2 de cada 5 dones tenen algun problema greu relacionat amb la seva salut dental. Per aquest motiu és molt recomanable que durant l’embaràs hi hagi també un seguiment dental per evitar possibles problemes.

Les teves hormones s’alteren, especialment durant el primer trimestre i abans del part. Això pot provocar la inflamació de les genives i apareix la famosa gingivitis de l’embaràs, afectant a 7 de cada 10 embarassades. També poden afectar-se els lligaments periodontals (els que uneixen la dent a l’os), provocant la mobilitat excessiva de les dents i facilitant l’entrada de restes d’aliments per sota de les genives.

 

 

 

 

 

 

La periodontitis i la teva salut

 

La periodontitis, també coneguda com piorrea, és una malaltia que posa en perill la teva salut. Avui t’expliquem què és, causes i conseqüències d’aquesta infecció.

 

La periodontitis és una infecció bacteriana dels teixits que envolten i suporten les dents: la geniva, l’os i el lligament periodontal.

Una vegada es contrau pot no ser detectada pel pacient i a la llarga generar la pèrdua permanent de les dents. No cal dir que es requereix tractament mèdic i dental per controlar la periontitis. Per això és important fer les revisions dentals periòdiques i detectar-la l’abans possible.

La periodontits crònica és una malaltia que inicialment pot començar amb gingivitis (inflamació de la geniva), per després continuar amb una recessió gingival i la pèrdua d’os, deixant les dents sense suport.

 

Què causa la periodontitis?

Quan no tractem una gingivitis pot aparèixer la periodontitis. La causa principal és l’acumulació de placa bacteriana al voltant i per sota de la línea de la geniva. Pot causar que l’os i els teixits que sostenen les dents es facin malbé de forma irreversible.

Quan arriba aquesta situació les genives se separen de les dents i es generen petits espais o “bosses” en les que pot acumular-se encara més placa i començar una infecció. Si empitjora, pot arribar a fer que les dents es moguin i acabin caient.

 

Quins són els símptomes d’aquesta malaltia?

A diferència de la gingivitis, la periodontitis no és reversible, i sovint té conseqüències greus i de llarga durada per la teva aparença i l’estat de les teves dents i genives. Per aquest motiu és molt important tractar-la a temps i frenar la pèrdua dels teixits. has de tenir en compte si pateixes els següents símptomes:

  • Sagnes quan et rentes les dents o fas servir fil dental.
  • Tens mal alé.
  • Les teves genives estan inflamades i vermelles.
  • Tens retracció a les genives.

 

Amb quines altres malalties es relaciona?

Amb els avenços en medicina s’està descobrint que hi ha malalties que tenen el seu origen en les infeccions i patologies bucals. Una mostra més que la salut dental i bucal és primordial.

S’ha observat que patir peridontitis pot comportar un major risc d’aparició i progressió de malalties cardiovasculars, diabetis, algunes malalties respiratòries, artritis reumatoide, obesitat i síndrome metabòlic.

Un darrer estudi publicat per Science Advances, reforça la teoria que l’origen de l’Alzheimer és una bactèria que també es trobas la periodontitis.

Segons aquesta teoria, l’Alzheimer seria una infecció, no una malaltia. Jan Potempa, microbiòleg de l’Universitat de Louisville, ha descobert ‘Porphyromonas gingivalis’ al cervell de pacients morts per Alzheimer. Es tracta d’un patogen que provoca la periodontitis crònica, i no és la primera vegada que aquestes dues malalties es relacionen.

La periodontitis també pot arribar a afectar a les embarassades. Aquesta malaltia augmenta el risc del naixement de nens prematurs o nadons amb un baix pes.

 

 

 

 

 

 

 

L’ortodòncia Invisalign, la solució a una necessitat

 

Distingir entre moda o necessitat depèn d’un especialista, i l’ortodòncia ja no només és aplicable a nens o adolescents, sinó també a adults.

Cada vegada són més les persones que troben en l’ortodòncia la solució a problemes dentals, mandibulars o facials. L’ortodoncia no només tracta l’alineació de les dents, sinó corregir problemes de mossegada, mandíbula o cara.

La perfecció de les dents al mil·límetre resulta una moda, on les dents blanques i perfectament alineades són requisitis indispensables per completar el cànon de bellesa.

Des del nostre centre, la recomanació ve deguda a la necessitat de cada pacient, i amb els avenços en els diagnòstics i en les tècniques de tractament, és més accessible i còmode per a grans i petits.

 

Eficàcia i eficiència del sistema Invisalign?

Tractar de forma quasi invisible els problemes dentals és possibles gràcies a Invisalign.

Invisalign ofereix un tractament d’ortodòncia pràctic i higiènic, permet treure-ho per dinar i rentar les dents amb normalitat.

Està indicat per la majoria de casos que es requereix ortodòncia. Nosaltres determinarem el tractament adequada per cada cas.

L’ortodòncia invisible Invisalign consisteix en uns alineadors transparents que es canviaran cada poques setmanes, i que recol·locaran les dents fins a arribar a la seva adequada posició progressivament. Aquests alineadors es dissenyen específicament per a casa cas, per mitjà d’un estudi 3D, i es creen una sèrie d’alineadors precisos. El nombre d’alineadors determinarà la durada del procés (habitualment entre 9 i 18 mesos), i han de portar-se entre 20 i 22 hores al dia per garantir l’efectivitat del tractament.

El tractament Invisalign és aplicable tant en adults com en infants, i no té una edat específica d’aplicació.

 

Què és l’ortodòncia?

L’ortodòncia és l’especialitat dintre de l’odontologia que es dedica a l’estudi, diagnòstic i tractament de les malposicions de les dents.

Un tractament d’ortodòncia pretén fer que els pacients obtinguin un creixement i desenvolupament de les seves dents i maxil·lars dintre de la seva normalitat.

Habitualment el tractament d’ortodòncia, utilitza diferents dispositius amb la finalitat de corregir i tractar anomalies de les dents i dels ossos maxil·lars, millorant la funció de les dents i l’aspecte estètic de la cara i l’estat de les genives.

 

Quan començar un tractament d’ortodòncia?

Com a mesura de prevenció, recomanem realitzar una primera visita amb l’ortodoncista als 6 anys, ja que comencen a sortir els molars definitius, i es pot observar la seva possible evolució.

Al voltant dels 12 anys, erupcionen els segons molars definitius, i és en aquest moment quan s’aprecia definitivament l’oclusió dels definitius i el contacte de les dents.

És possible apreciar en aquestes edats, si els molars permanents reduiran l’espai de la resta de dents, o alteraran la relació que han de mantenir per a una correcta mossegada, i ja aplicaríem el tractament adequat en aquests casos.

Altres fets, com la succió del dit polse, té correcció amb un tractament sencill per evitar anomalies futures.

La resta de pacients, ja siguin adolescents o adults, poden començar un tractament d’ortodònica en qualsevol moment sota prescripció de l’ortodoncista.

 

 

 

 

 

 

 

 

Saps quan has de començar a rentar les dents del teu nadó?

 

Tenir cura de la salut dental del teu fill/a és essencial per garantir-ne el seu futur, i rentar les dents és un dels ítems més rellevants.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) estableix que les malalties bucodentals comparteixen factors de risc amb 4 malalties cròniques importants: les malalties cardiovascular, el càncer, les malalties respiratòries cròniques i la diabetis, perquè es veuen afavorides per dietes no saludables, el tabac i el consum nociu d’alcohol; un altre factor és una higiene bucodental deficient.

Actualment, la càries dental és la malaltia crònica més freqüent en la infància, amb una elevada prevalença en preescolars. La malaltia de la càries dental presenta greus repercussions a la salut general del nen, com: dolor intens, infeccions facials, hospitalitzacions i visites a urgències, disminució del seu desenvolupament físic i en la capacitat d’aprenentatge; dificultat en el tractament ambulatori i un elevat tractament. Així mateix, un nen amb càries en les dents de llet, serà probablement un adult amb múltiples càries i restauracions en les dents permanents.

Les càries són una malaltia potencialment controlable, però és rellevant que la nostra pràctica diària com a odontopediatres es relacioni gairebé per complet amb aquesta malaltia. Per això, la prevenció juga un paper fonamental, amb la finalitat d’analitzar i controlar factors de risc de la malaltia abans que aparegui.

La importància de la neteja de la boca del nadó

El factor clau per la prevenció és l’hàbit d’higiene oral diari. Avançar la higiene oral disminuirà les probabilitats que el nen desenvolupi càries o malalties periodontals. Per aixó, és molt important començar amb la higiene de les dents quan surt la primera dent temporal o dent de llet, que habitualment és al voltant dels 6 mesos.

 

Quan anar per primer cop a l’odontopediatra?

Tenint en compte que l’objectiu fonamental dels odontopediatres és aconseguir la salut bucal complerta dels nens, és important realitzar la primera visita al volant de l’any d’edat o l’erupció de les primeres dents temporals. Tot i que sembla massa d’hora, és el moment ideal per examinar factors de risc i protectors de cada pacient de manera individualitzada, i poder explicar tota la información necessària referent a la higiene oral, l’ús de flúor, les recomanacions dietètiques , etc., amb la finalitat d’aconseguir un futur sense càries.